Fiske i populærkultur

Det er ikke bare tropiske fisker som har inntatt skandinaviske farvann de siste årene, men fisker har også inntatt populærkulturen. Gamle fiskeruttrykk har vært i bruk lenge, men det oppstår også nye, regelmessig – I form av snacks, prisutdelinger, og sure godteribiter.

Gullfiskene er alltid assosiert med noe positivt. Om det er mediapriser, utdelt i beste sendetid på TV2, eller om det er herlig knasende snacks fra Maarud. En kinofavoritt har lenge vært sur eller saltsild fra Cloetta, fordi de ikke knaser så mye. God fisk finnes visst i alle former og fasonger både på land og i vann. På nett derimot har fisken en litt annen betydning.

2001101-cloetta

Falsk identitet

På nett ser alt til å få en annen betydning enn i det virkelige liv. Uttrykket ‘Catfishing’, for eksempel, betyr å lage en falsk identitet for å lure andre på Internett. Dette gjøres og utføres på alt ifra sjekkesider til sosiale medier. I filmen Catfish kan vi se hvordan dette foregår.

Ord og uttrykk

I hverdagen bruker vi også flere ord og uttrykk fra både fisk og fisking. Vi forsøker å få napp hos damene eller de mest populære gutta, eller fisker etter komplimenter på sosiale medier som Facebook eller Instagram. Er vi helt ute på Lopphavet er det bare å ro ro til fiskeskjær eller på land. En dårlig pokerspiller blir også kalt for fisk, mens en god pokerspiller kan kalles en hai. Det gjelder altså å ikke være fisken selv, men finne bordet med flest fisker på og dra pengene i land til slutt – som en ekte hai gjerne tar seg en stor munnfull.

Unngå å være fisken

Du vet nå at den dårligste spilleren rundt et pokerbord blir kalt fisken. Men for å unngå å være akkurat den må du også gjøre noe med ferdighetene dine. Du må trene og trene, enten ved å lese deg opp på gode pokerbøker og se filmer, samtidig som du spiller poker selv. Det er viktig at du fører dine egne statistikker over spillet ditt for å følge med hvor langt du har kommet i progresjonen. Du må ikke havne i garnet med de fleste andre spillerne, og du må heller ikke gi opp.

Pausefisken

Det er nok få som leser denne artikkelen som husker pausefisken på NRK, men hvis du gjør det, husker du kanskje hvor fredelig den så ut. Fiskene hadde et herlig og fredelig liv i bollen sin, helt uten truende rovfisk i nærheten. For å unngå fiskestatus, som denne slappe pausefisken, i poker er det viktig å holde hodet over vann, og ikke tro at du kan spille på mange bord samtidig i starten, før du er trygg på ditt eget spill, ditt eget tempo og vurderingene. Mange som kaster seg ut i pokerspillet med store penger har ikke engang lært seg reglene først. For det er dine vurderinger som teller: Å kaste eller ikke, hvor mye penger du satser på hver hånd, er det som avgjør om du er fisken rundt bordet. Haiene derimot, de har full kontroll og vet hva de driver med. De lukter fisken på lang avstand. Det er opp til deg hvem du ønsker å være: Fisk eller hai.

This entry was posted on at and is filed under Fiske. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.